donderdag 22 mei 2014

Visualiseren van procestijden


Elke horizontale lijn is 1 specifieke patiencasus. De bolletjes staan elk voor 1 gebeurtenis (opname, operatie of ontslag). Langs de 0-lijn op de y-as staan de individuele patientcases, de x-as geeft de tijdsduur in dagen aan vanaf de eerste gebeurtenis (in dit geval de opname).

Hier is goed te zien dat het gros van de operaties (van een specifieke diagnose) plaatsvindt binnen 1 dag na de opname. Daarnaast valt op dat de helft van de patienten 7 dagen of langer in het ziekenhuis verblijft.
Met een aantal uitschieters van meer dan 20 dagen.

Door slim gebruik te maken van een standaard scatter plot is het redelijk eenvoudig procestijden te visualiseren. Het belangrijkste is om op de Y-as de individuele patientcases te plotten. Dit kan worden bereikt door de patientnummers een volgnummer (rank) te geven. Vervolgens kun je van de gebeurtenissen de tijd berekenen vanaf de eerste gebeurtenis.

Met een beetje fantasie maak je dan in (bijv.) Cognos een interactief rapport waarbij de gebruiker de keuze heeft welke gebeurtenis de referentie is en welke gebeurtenissen geplot worden in de grafiek.



Ik hoop dat deze post je verder helpt in het analyseren van processen.
Voel je vrij om contact met me op te nemen als je nog vragen hebt!

Daan Blinde


Geen opmerkingen:

Een reactie posten